15 نکته پیراشکی سوسیس
به گزارش مجله نیلوفری، پیراشکی سوسیس از محبوب ترین انواع پیراشکی و یک میان وعده لذیذ است که طرز تهیه ساده ای دارد. شما می توانید پیراشکی سوسیس را با خمیر خانگی، خمیر نانوایی یا خمیر یوفکا در فر یا بدون فر در ترکیب با کالباس، سیب زمینی یا قارچ به صورت خانگی آماده کنید و به عنوان پیش غذا، یا غذای و سرو کنید. با این مقاله از در همراه ما باشید تا طرز تهیه پیراشکی سوسیس و سیب زمینی به چند روش مختلف را به شما آموزش دهیم.

طرز تهیه پیراشکی سوسیس و سیب زمینی در یک نگاه
برای تهیه پیراشکی سوسیس و سیب زمینی در فر، ابتدا خمیر را با ترکیب شیر ولرم، شکر، خمیرمایه، روغن، نمک و آرد آماده کنید. پس از ورز دادن، خمیر را حدود 90 دقیقه در جای گرم استراحت دهید تا حجمش دو برابر گردد. در این فاصله، سیب زمینی های پخته شده را رنده کنید و همراه با سوسیس خرد شده، پیاز، فلفل دلمه ای و ادویه جات در روغن تفت دهید و بگذارید خنک گردد.
سپس، خمیر را به گلوله های مساوی تقسیم کنید. خمیر را باز نموده و با مواد میانی و پنیر پیتزا پر کنید. پس از آن، خمیر را تا نموده، لبه ها را بچسبانید، با زرده تخم مرغ رومال کنید. پیراشکی ها را در فر گرم شده با دمای 180 درجه سانتی گراد به مدت 20 الی 25 دقیقه بپزید تا طلایی و برشته شوند.
برای مطالعه مواد لازم، جزییات و ادامه مراحل طرز تهیه پیراشکی سوسیس و سیب زمینی ادامه این مطلب را مطالعه کنید.
مواد لازم برای تهیه خمیر پیراشکی سوسیس و سیب زمینی (برای 4 نفر)
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
آرد سفید | 3 لیوان فرانسوی دسته دار |
شیر (ولرم) | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
روغن مایع | 1/4 لیوان فرانسوی دسته دار |
شکر | 1 قاشق غذاخوری |
نمک | نصف قاشق چای خوری |
خمیر مایه فوری | 1 قاشق غذاخوری |
مواد لازم برای تهیه مایه میانی پیراشکی سوسیس و سیب زمینی
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
سوسیس | 3 الی 4 عدد |
سیب زمینی | 2 عدد میانه |
پیاز (برای پیاز داغ) | 1 عدد میانه |
فلفل دلمه ای | نصف یک عدد |
پنیر پیتزا (اختیاری) | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه و آویشن | به میزان لازم |
روغن سرخ کردنی | به میزان کافی |
زرده تخم مرغ و کره | برای رومال پیراشکی |
سس دلخواه | برای سرو با پیراشکی سوسیس |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: حدود 45 دقیقه
مدت زمان لازم برای استراحت خمیر پیراشکی: بین 60 الی 90 دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت پیراشکی سوسیس: 20 الی 25 دقیقه
مراحل طرز تهیه پیراشکی سوسیس و سیب زمینی در فر
طرز تهیه پیراشکی سوسیس با خمیر خانگی، خمیر نانوایی یا خمیر یوفکا در فر یا بدون فر در ترکیب با کالباس، سیب زمینی یا قارچ با رب گوجه فرنگی یا بدون رب گوجه قابل انجام است.
مرحله اول: شیر را گرم کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه پیراشکی سوسیس و سیب زمینی، شیر را در ظرف مناسبی بریزید و برای یکی دو دقیقه روی حرارت بگذارید تا به دمای 37 الی 40 درجه سانتی گراد برسد و فقط ولرم گردد.
حرارت شیر باید به میزان ای باشد که وقتی انگشتتان را در آن فرو می برید، نه سرد باشد و نه داغ؛ اگر شیر بیش از میزان گرم باشد، خمیر مایه از بین می رود و پف نمی نماید.
در صورت تمایل، برای خرید شیر می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دوم: شکر را اضافه کنید
پس از ولرم شدن شیر، باید شکر را نیز به آن اضافه کنید و به خوبی هم بزنید تا شکر کاملا در شیر حل گردد. توجه داشته باشید، در فرآیند عمل آوری خمیر مایه، شکر نقش مهمی را برعهده دارد و به فعال سازی خمیرمایه یاری می نماید.
برای خرید شکر می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله سوم: خمیر مایه را به عمل آورید
در این مرحله از طرز تهیه خمیر پیراشکی سوسیس، باید خمیرمایه خشک را روی سطح شیر بریزید. این ترکیب را هم نزنید و اجازه دهید خمیر مایه برای 30 ثانیه الی یک دقیقه روی سطح شیر باقی بماند.
سپس، مواد را به آرامی هم بزنید تا خمیر مایه هم در شیر حل گردد. پس از آن، درب ظرف حاوی شیر و خمیرمایه را با پارچه بپوشانید و این ظرف را برای 10 الی 15 دقیقه در مکانی گرم مانند کنار اجاق یا داخل فر خاموش با چراغ روشن قرار دهید. در طول این مدت، ترکیب خمیر مایه با شیر باید کف آلود، پف نموده و حباب دار گردد.
مرحله چهارم: روغن و نمک را اضافه کنید
پس از به عمل آمدن خمیرمایه، در این مرحله از طرز تهیه پیراشکی سوسیس، وقت آن است که روغن مایع و نمک را نیز به ترکیب شیر و خمیرمایه اضافه کنید. این مواد را با قاشق به خوبی هم بزنید تا کاملا مخلوط شوند.
برای خرید روغن مایع و نمک می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله پنجم: آرد را اضافه کنید
حالا، آرد را کم کم و به صورت کاملا کنترل شده، طی چند مرحله به مایه اولیه خمیر پیراشکی اضافه کنید. پس از هر بار افزودن آرد، خمیر را با دست یا با همزن خمیرگیر ورز دهید تا بافت آن نرم، یکدست و کمی چسبناک گردد. میزان چسبناک بودن خمیر پیراشکی باید به میزان ای باشد که به دستتان نچسبد.
برای خرید آرد سفید می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله ششم: خمیر پیراشکی را استراحت دهید
پس از ورز دادن خمیر و اطمینان از بافت آن، داخل کاسه مناسبی را کمی چرب کنید و خمیر پیراشکی را در این کاسه چرب شده قرار دهید. روی کاسه را با پارچه تمیز بپوشانید و آن را برای 60 الی 90 دقیقه در مکانی گرم بگذارید تا خمیر به خوبی استراحت کند و حجم آن دو برابر گردد.
مرحله هفتم: مقدمات تهیه مایه میانی را فراهم کنید
در فاصله استراحت کردن خمیر پیراشکی، سیب زمینی ها را به خوبی بشویید و آبپز یا بخارپز کنید. سپس، سیب زمینی پخته شده را رنده کنید. سوسیس ها هم را پوست بگیرید و به صورت نگینی برش بزنید. پیاز شسته شده و بدون پوست را نیز به صورت نگینی ریز خرد کنید و کنار بگذارید. سپس، فلفل دلمه ای رنگی را هم نگینی خرد کنید.
برای خرید انواع سوسیس می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله هشتم: پیاز را تفت دهید
در این مرحله از طرز تهیه پیراشکی سوسیس خانگی، میزانی روغن را در تابه مناسبی بریزید و روی حرارت میانه بگذارید تا داغ گردد. پیازها را در این تابه بریزید و تفت دهید تا کاملا سبک و طلایی شوند. سپس، میزانی زردچوبه نیز در تابه بریزید و برای چند ثانیه با پیاز تفت دهید تا عطر زردچوبه آزاد گردد.
برای خرید روغن سرخ کردنی، پیاز داغ و انواع ادویه مانند زردچوبه می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله نهم: سوسیس و فلفل دلمه ای را اضافه کنید
حالا، سوسیس ها را که قبلا به صورت نگینی برش زدید به تابه حاوی پیاز داغ اضافه کنید و چند دقیقه با پیاز تفت دهید. سپس، فلفل دلمه ای نگینی خرد شده را نیز در این تابه بریزید. محتویات تابه را هم بزنید تا با هم مخلوط شوند.
مرحله دهم: سیب زمینی و ادویه ها را اضافه کنید
در این مرحله از طرز تهیه پیراشکی سوسیس سیب زمینی، پس از تفت خوردن همه مواد، میزانی نمک، فلفل و پودر آویشن را نیز به محتویات تابه اضافه کنید. سپس، سیب زمینی آبپز و رنده شده را هم در این تابه بریزید.
مواد داخل ماهیتابه را به خوبی هم بزنید تا کاملا مخلوط شوند و طعم ادویه ها به خوردشان برود. پس از آن، حرارت را خاموش کنید و تابه را کنار بگذارید تا مایه میانی پیراشکی خنک گردد.
برای خرید فلفل و آویشن می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله یازدهم: خمیر پیراشکی را باز کنید
در این مرحله از طرز تهیه پیراشکی با سوسیس و سیب زمینی، فر را روشن نموده و روی دمای 180 درجه سانتی گراد تنظیم کنید تا گرم گردد. سپس، سطح کارتان را آردپاشی کنید و خمیر حجیم شده را روی آن بگذارید.
خمیر را دوباره کمی ورز دهید تا حباب های هوا خارج شوند. پس از آن، خمیر پیراشکی را به گلوله هایی با ابعاد مساوی تقسیم نموده و هر یک از این گلوله ها را با وردنه باز کنید. قطعات خمیر را باید تا جایی باز کنید که ضخامت آن ها به 3 الی 5 میلی متر برسد.
مرحله دوازدهم: مایه میانی پیراشکی سوسیس را روی خمیر بریزید
حالا، میزانی از مایه میانی پیراشکی را قبلا آماده کردید یک سمت خمیر بریزید. روی مواد را با میزانی پنیر پیتزا بپوشانید. سپس، سمت خالی خمیر را برگردانید تا روی مواد را پوشش دهد. پس از آن، با دست یا چنگال، دو لایه خمیر را روی هم فشار داده و فرم دهید تا کاملا به هم بچسبند. همه پیراشکی ها را به همین شکل درست کنید.
برای خرید پنیر پیتزا می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله سیزدهم: پیراشکی سوسیس را در فر بپزید
در این مرحله و پس از درست کردن همه پیراشکی ها، کف سینی فر را با کمی روغن چرب کنید یا با کاغذ روغنی بپوشانید. سپس، پیراشکی ها را در سینی فر بچینید. روی پیراشکی ها را با زرده تخم مرغ و کره ذوب شده رومال کنید و سینی حاوی پیراشکی سوسیس را در طبقه میانی فر گرم بگذارید.
حدود 20 الی 25 دقیقه صبر کنید تا پیراشکی ها بپزند. در 2 دقیقه پایانی پخت، فر را روی حالت گریل تنظیم کنید تا سطح پیراشکی سوسیس کاملا طلایی و برشته گردد.
مرحله آخر: پیراشکی سوسیس را سرو کنید
پس از گذشت مدت زمان لازم برای پخت، فر را خاموش نموده و سینی پیراشکی را خارج کنید. پیراشکی سوسیس و سیب زمینی را در ظرف سرو قرار دهید و همراه با انواع سس () گرم و داغ میل کنید.
در صورت تمایل، برای خرید انواع سس می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
طرز تهیه پیراشکی سوسیس به روش های دیگر
پیراشکی سوسیس را به روش های دیگر هم می توانید درست کنید.
روش تهیه پیراشکی سوسیس بدون فر
طرز تهیه پیراشکی سوسیس در روغن روی گاز در مراحل ابتدایی درست مانند همان چیزی است که در دستور بالا برایتان گفتیم؛ با این تفاوت که پس از آماده کردن و فرم دادن پیراشکی ها باید میزان کافی روغن را (حدود 1 الی 1.5 سانتی متر ارتفاع) در تابه نچسب و مناسبی بریزید و روی حرارت بگذارید تا روغن کاملا داغ گردد.
قبل از قرار دادن پیراشکی ها در تابه، یک قطعه کوچک از خمیر را در روغن بیندازید؛ اگر بلافاصله آغاز به جوشیدن کرد، معلوم می گردد روغن به میزان کافی داغ شده؛ بنابراین، می توانید پیراشکی ها را سرخ کنید. توجه داشته باشید، حرارت را باید میانه رو به ملایم نگه دارید تا خمیر به خوبی مغز پخت گردد و سطح آن نسوزد.
هر طرف پیراشکی ها را حدود 3 الی 4 دقیقه سرخ کنید تا طلایی و برشته شوند. در ادامه، پیراشکی های سرخ شده را روی دستمال حوله ای قرار دهید تا روغن اضافی آن ها گرفته گردد.
دستور تهیه پیراشکی سوسیس با خمیر نانوایی
آماده کردن پیراشکی سوسیس با خمیر نانوایی به این صورت است که ابتدا باید خمیر لواش را از نانوایی محل بخرید. این خمیر را برای 30 دقیقه در دمای اتاق استراحت دهید تا کمی نرم گردد. سپس، روی سطح کارتان را آردپاشی نموده، خمیر را به تکه های مساوی تقسیم نموده و باقی مراحل را مطابق دستور بالا دنبال کنید.
روش تهیه پیراشکی سوسیس با خمیر یوفکا
در طرز تهیه پیراشکی سوسیسی با خمیر یوفکا، ابتدا باید مایه میانی پیراشکی را مطابق دستور بالا آماده کنید. سپس، هر ورق خمیر یوفکا را روی سطح تمیز قرار دهید. روی خمیر یوفکا، با فرچه آشپزی کمی آب بپاشید یا آن را با پارچه نم دار بپوشانید تا خشک نگردد و نرم باقی بماند.
سپس، میزانی از مایه میانی پیراشکی را در لبه پایینی خمیر قرار دهید و در صورت تمایل، پنیر پیتزا نیز روی آن بپاشید. لبه های کناری را به داخل تا بزنید و خمیر را محکم به صورت رولی یا مانند سمبوسه بپیچید.
لبه انتهایی خمیر را با کمی آب یا با سفیده تخم مرغ بچسبانید تا باز نگردد. باقی مراحل را مطابق دستور بالا دنبال کنید. شما می توانید در طرز تهیه پیراشکی سوسیس با خمیر آماده از خمیر هزارلا یا خمیر پیراشکی بازاری بسته بندی شده نیز بهره ببرید.
دستور تهیه پیراشکی سوسیس و کالباس
در طرز تهیه پیراشکی سوسیس و کالباس، باید سیب زمینی را از مواد بالا حذف نموده و به جای آن، چند ورقه کالباس اضافه کنید و همراه با باقی مواد تفت دهید. ضمناً، میزانی رب گوجه فرنگی نیز به مایه میانی پیراشکی اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ باز کند. باقی مراحل طرز تهیه پیراشکی سوسیس و کالباس را مطابق دستور بالا دنبال کنید.
نکات مهم در طرز تهیه پیراشکی سوسیس
- در صورت تمایل، می توانید میزانی رب گوجه فرنگی نیز به مایه میانی پیراشکی سوسیس اضافه کنید.
- در صورت تمایل، می توانید سیب زمینی را از دستور بالا حذف نموده و به جای آن قارچ اضافه کنید. در طرز تهیه پیراشکی سوسیس و قارچ باید قارچ را به میزان ای تفت دهید که آب آن کاملا کشیده گردد و مایه پیراشکی اصلا آبدار نباشد.
- در صورت استفاده از خمیر خانگی، دقت کنید بافت خمیر کاملا نرم و لطیف و در عین حال، کمی چسبنده باشد؛ برای این منظور، باید خمیر خانگی را به میزان کافی ورز داده و استراحت دهید.
- در صورت استفاده از خمیر آماده، آن را پیش از مصرف در دمای محیط قرار دهید تا نرم گردد و فرم پذیری بهتری داشته باشد.
- در طرز تهیه پیراشکی سوسیس، هرگز سوسیس را به صورت خام در خمیر قرار ندهید.
- غلظت مایه میانی پیراشکی باید مناسب بوده و بیش از حد خشک یا آبدار نباشند. خشکی زیاد باعث کم شدن طعم و انسجام پایین پیراشکی می گردد. رطوبت زیاد هم موجب باز شدن خمیر در هنگام پخت می گردد.
- اگر پیراشکی ها را در روغن سرخ می کنید، حتما حرارت را میانه نگهدارید. دمای خیلی پایین باعث جذب بیش از حد روغن و نرمی پیراشکی می گردد. حرارت بالا هم موجب سوختن سطح پیراشکی و مغزپخت نشدن آن می گردد.
- اگر پیراشکی ها را در فر درست می کنید، حتما روی آن ها را با زرده تخم مرغ، کمی شیر یا روغن و کره رومال کنید تا ظاهری براق و اشتهابرانگیز داشته باشند.
- به ویژه در روش پخت با فر، پس از پیچیدن پیراشکی ها، می توانید آن ها را برای 10 الی 15 دقیقه استراحت دهید تا بیشتر پف نمایند.
- پیراشکی تازه، گرم و ترد بسیار خوش خوراک است. برای نگهداری، پیراشکی ها را در ظرف دربسته داخل یخچال قرار دهید و برای مصرف مجدد، در فر یا تابه بدون روغن گرم کنید تا دوباره ترد شوند.
فوت و فن های خوشمزه شدن پیراشکی سوسیس
آیا می توانیم خمیر پیراشکی را از قبل آماده کنیم؟
بله. خمیر خانگی را می توانید تا 24 ساعت در یخچال نگهداری کنید. پیش از استفاده، خمیر را حداقل 30 دقیقه در دمای محیط قرار دهید تا دوباره نرم و انعطاف پذیر گردد.
آیا می توانیم پیراشکی ها را فریز کنیم؟
بله. پیراشکی ها را پس از پیچیدن، در ظرف دربسته یا کیسه زیپ دار فریز کنید. در زمان مصرف، پیراشکی های یخ زده را بدون دیفراست کردن مستقیما داخل فر یا روغن گرم قرار دهید.
برای تهیه پیراشکی، خمیر خانگی بهتر است یا خمیر آماده؟
خمیر خانگی طعم و بافت لطیف تری دارد؛ ولی خمیرهای آماده مانند یوفکا یا هزارلا برای سرعت و راحتی بیشتر گزینه های مناسبی هستند.
چه نوع سوسیسی برای پیراشکی مناسب تر است؟
سوسیس هایی که درصد گوشت بالایی دارند معمولا طعم بهتری ایجاد می نمایند. ضمناً، از سوسیس های دودی یا تند نیز می توانید بهره ببرید.
چرا پیراشکی گاهی موقع سرخ شدن ترک می خورد؟
اگر خمیر پیراشکی بیش از میزان خشک یا ضخیم باشد؛ اگر مواد زیادی را داخل خمیر گذاشته باشید؛ یا اگر روغن را بیش از میزان داغ کنید، احتمالا پیراشکی شما در هنگام پخت ترک می خورد.
منبع: افق کوروش