طرز تهیه کوفته گندی ، کوفته به سبک اصفهانی برای شام شب یلدا
به گزارش مجله نیلوفری، کوفته گندی یک غذای اصفهانی برای است که اصالت آن به شهر نجف آباد برمی شود. این علاوه بر خوشمزه بودن، بسیار مقوی است و به عنوان غذای سنتی و قدیمی نجف آباد به شمار میرود. آردی که در تهیه این کوفته به کار می رود، به آرد گندی یا آرد گوندی مشهور است که ترکیبی از حبوبات و غلات است. علاوه بر این، استفاده از گوشت و سبزی در ترکیبات این کوفته، آن را به یکی از مقوی ترین تبدیل نموده است. در این مقاله از در ما طرز تهیه کوفته گندی اصفهان و رازهای خوشمزه شدن کوفته گوندی را به شما آموزش می دهیم.
مواد لازم برای تهیه کوفته گندی نجف آباد
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
گوشت چرخ نموده | نیم کیلوگرم |
دنبه | 100 گرم |
پیاز | 3 عدد رنده شده |
آرد گندی | 2 لیوان فرانسوی دسته دار |
تره و جعفری تازه | 100 گرم |
فلفل سیاه، زردچوبه و نمک | به مقدار لازم |
نان | برای سرو کوفته گندی |
مواد لازم برای تهیه آرد گوندی
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
ماش، عدس، نخود، گندم، سویا، سنگک (تخم سبزی گرگرو، ذرت، باقلا | هر کدام نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 20 دقیقه
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت کوفته گندی: 45 دقیقه
مراحل طرز تهیه کوفته گندی اصفهان برای شب چله
کوفته گندی به عنوان غذای شب یلدا اصفهان، از قدیم، پای ثابت سفره ای یلدا بوده است. در ادامه مراحل طرز تهیه کوفته گندی با گوشت را دنبال کنید.
مرحله اول: مواد آرد گوندی را آماده کنید
اگر آرد گوندی آماده در دسترس ندارید، می توانید به مقدار گفته شده (یا بیشتر برای دفعات بعد)، ماش، عدس، نخود، گندم، سویا، سنگک (تخم سبزی گرگرو)، ذرت و باقلا را یک شب تا صبح بخیسانید و آبکش کنید. وقتی آب خود را از دست دادند، همه مواد را در تابه تفت دهید، در حدی که طعم خام آنها گرفته گردد ولی سرخ نشوند.
انواع حبوبات مثل ماش، عدس، نخود و انواع غلات مثل گندم و ذرت را به روش های و اینترنتی از فروشگاه های بخرید.
مرحله دوم: آرد را آماده کنید
وقتی مواد آرد از دما افتادند، آنها را در هاون بکوبید یا در آسیاب پودر کنید. سپس آرد را الک کنید تا کاملا یکدست گردد. آرد را برای درست کردن کوفته، کنار بگذارید.
مرحله سوم: مواد کوفته گندی را آماده کنید
در ابتدا برای درست کردن کوفته گوندی، 2 پیاز را پوست بگیرید و رنده کنید. به خاطر استفاده از آرد در ترکیبات مواد کوفته، لازم نیست آب پیازها را بگیرید.
گوشت چرخ نموده را در یک کاسه بریزید و پیازها را به آن اضافه کنید. گوشت چرخ نموده و جعفری و تره تازه را به همراه مقداری زردچوبه، فلفل سیاه و نمک اضافه کنید. آرد گوندی را هم به مواد بیفزایید.
در صورت تمایل می توانید گوشت چرخ نموده و انواع ادویه غذا را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنید.
مرحله چهارم: مایه کوفته گوندی را ورز دهید
با دست آغاز به ورز دادن مواد کوفته کنید. به مدت 10 تا 15 دقیقه مایه کوفته گوندی را ورز دهید. اگر مایه کوفته بعد از ورز دادن، هنوز هم سفت بود، می توانید مقداری آب جوشیده و از دما افتاده (به تدریج و کنترل شده) به مایه کوفته اضافه کنید.
وقتی مایه کوفته در حدی نرم شد که به دست نمی چسبید یا ترک نمی خورد، روی ظرف را بپوشانید و به مدت 10 دقیقه در یخچال استراحت دهید.
مرحله پنجم: سس کوفته گوندی را درست کنید
در فاصله ای که مایه کوفته در حال استراحت است، یک پیاز به جای مانده را پوست بگیرید و به صورت نگینی ریز خرد کنید. در یک تابه، دنبه را بیندازید و روی حرارت بگذارید تا ذوب گردد (اگر روغن دنبه دارید از آن بهره ببرید. را بلد هستید؟).
سپس پیاز را در آن سرخ کنید تا سبک و شیشه ای گردد. شعله را خاموش کنید و بلافاصله، نعناع خشک را در تابه بریزید و تفت دهید تا با داغی روغن، نعناع هم داغ گردد.
دنبه و نعناع خشک را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید بخرید.
مرحله ششم: کوفته گندی را آماده کنید
مایه کوفته گندی را که استراحت نموده است، از یخچال بیرون بیاورید. یک کاسه آب کنار دستتان بگذارید و به مقدار یک گردوی بزرگ (بزرگ تر از کوفته ریزه و کوچک تر از کوفته تبریزی) از مایه کوفته بردارید و بین دست هایتان گلوله کنید.
برای اینکه کوفته ها ترک نخورند، هر بار دستتان را ابتدا در کاسه آب بزنید و بعد کوفته را فرم دهید. همه کوفته ها را به همین شکل درست کنید و کنار بگذارید.
مرحله هفتم: کوفته ها را در سس بگذارید
در یک قابلمه، به مقدار 2 تا 3 لیوان دسته دار فرانسوی، آب بریزید و روی حرارت بگذارید تا بجوشد. بعد از اینکه آب جوشید، کوفته ها را در تابه ای که پیاز و نعناع را در آن سرخ نموده اید، بچینید. بهتر است تابه، عمیق باشد. سپس آب جوش را از کناره های تابه، در تابه بریزید، در حدی که 3/4 کوفته ها در سس باشد.
مرحله هشتم: کوفته گندی را بپزید
درب تابه را یا کلا باز بگذارید یا تا نیمه باز بگذارید. شعله را روی حالت ملایم تنظیم کنید و اجازه دهید کوفته ها به آرامی بپزند. هر از گاهی به کوفته ها سر بزنید تا سس کوفته تمام نگردد. از مایه سس روی کوفته ها بریزید.
اگر سس کوفته ها خیلی کم شد، کمی آب جوش اضافه کنید. به مدت 30 تا 45 دقیقه کوفته ها را روی حرارت ملایم بگذارید تا بپزد. سپس شعله را خاموش کنید و کوفته ها را در ظرف سرو بچینید و آن را با نان سرو کنید.
برای خرید نان به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های اقدام کنید.
نکات مهم طرز تهیه کوفته گندی
- در شیوه سنتی تهیه کوفته گوندی، مواد کوفته گندی را در هاون می کوبیدند تا کاملا منسجم گردد. این کار از پاشیدن کوفته ها بعد از فرم دادن و پختن، جلوگیری می نماید.
- حتما باید مایه کوفته را حداقل 10 دقیقه ورز دهید تا منسجم گردد.
- به جای ورز دادن مایه کوفته، می توانید مایه کوفته را 3 بار چرخ کنید یا در مخلوط کن بزنید تا کاملا میکس شوند.
- در طرز تهیه کوفته گندی، از روغن استفاده نمی گردد و دنبه جای روغن را می گیرد ولی اگر با طعم دنبه رابطه خوبی ندارید، می توانید از روغن حیوانی یا کره آب شده هم بهره ببرید.
- در طرز تهیه کوفته گندی، حتما از گوشت چرخ نموده استفاده می گردد ولی برای طرز تهیه کوفته گندی بدون گوشت می توانید گوشت چرخ نموده را با سویا جایگزین کنید. سویاها را از قبل به مدت 1 ساعت بخیسانید و بعد از آبکش کردن، آنها را 2 بار چرخ کنید و به همین ترتیب مایه کوفته را درست کنید.
- بعضی افراد، کوفته گندی به شکل کتلت درست می نمایند و بعد از گرد کردن، آن را بین دست ها می فشارند تا سطح آنها صاف گردد. سپس در سس کوفته می پزند. انتخاب شکل و فرم کوفته، به سلیقه شما بستگی دارد.
- یک فوت و فن قدیمی برای اطمینان از وا نرفتن کوفته های گندی این است که کوفته ها را بعد از فرم دادن و قبل از قرار دادن در سس کوفته گندی، می توانید در تابه، کمی تفت دهید. در حد چرخاندن کوفته ها در روغن دنبه، کافی است. احتیاجی به سرخ کردن آنها نیست.
- می توانید در سس کوفته گندی، یک یا دو گوجه فرنگی درسته یا درشت خرد شده هم بیندازید.
- معمولا سس کوفته گندی بدون رب گوجه درست می گردد ولی بعضی افراد، همراه با پیاز و نعناع داغ، کمی رب گوجه هم در تابه تفت می دهند و سپس آب جوش اضافه می نمایند تا سس خوشرنگ تر گردد.
فوت و فن های خوشمزه شدن کوفته گندی اصفهان
آرد گندی چیست؟
آرد گندی یک آرد مخصوص است که از خیساندن، تفت دادن و آرد کردن ماش، عدس، نخود، گندم، سویا، سنگک (تخم سبزی گرگرو)، ذرت و باقلا درست می گردد. معمولا این آرد، در شهر اصفهان و نجف آباد به صورت آماده به فروش می رسد ولی می توانید خودتان هم آن را در خانه تهیه کنید.
سبزی کوفته گندی چیست؟
در مایه کوفته گندی، از جعفری و تره خرد و ساطوری شده و در سس کوفته، از نعناع خشک استفاده می گردد.
چرا کوفته گندی وا می رود؟
علت وا رفتن کوفته گندی نجف آباد ممکن است موارد زیر باشد:
- مواد کوفته به خوبی ورز داده نشده اند.
- مواد کوفته را بعد از ورز دادن یا 3 بار چرخ کردن، در یخچال حداقل به مدت 10 دقیقه استراحت دهید.
- تناسب مواد رعایت نشده است.
- سس کوفته باید در حال جوش باشد و بعد کوفته ها را در آب بگذارید.
- در زمان پخت کوفته، باید درب قابلمه یا تابه، نیمه باز یا باز باشد.