هرآنچه که باید راجع به تغذیه در کهنسالی بدانیم

به گزارش مجله نیلوفری، گرچه دوران سالمندی به 60 سال و بالاتر اطلاق می گردد ولی تغییرات سالمندی از سالها قبل شروع می گردد. توجه به تغذیه در این دوران به علت تغییر احتیاجهای تغذیه ای بدن از اهمیت به سزایی برخوردار است. احتیاج سالمندان به مواد مغذی متاثر از داروها، بیماریها و پدیده های بیولوژیکی دوران میانسالی و سالمندی بوده و در افراد مختلف با یکدیگر فرق دارد.

هرآنچه که باید راجع به تغذیه در کهنسالی بدانیم

تاثیر تغذیه در کهنسالی

پیری ، بیماری نیست ، فرایندی طبیعی است که درواقع بخشی از زیبایی و شعف زندگی به شمار میرود . تغییرات جسمی و روحی حاصل از کهولت سن ، حتمی نیست .

رژیم غذایی سالم و مقوی در این دوره از زندگی از اهمیت زیادی برخوردار است . تغذیه نامناسب و ناقص می تواند فرایند پیری را سرعت بخشد . تحقیقی که بر روی سالمندان انجام گرفته ، نشان می دهد که سلامتی به تغذیه خوب بستگی دارد و در افرادی که ویتامین و مواد معدنی کمتری دریافت می نمایند ، مقدار بیماری و مرگ و میر زودرس بیشتر است .

مطالعات نشان داده است که پیران ، ویتامین ها و مواد معدنی لازم را برای سلامتی خود دریافت نمی نمایند . تهیه غذای مناسب برای سالمندان مشکل است. ضعف گوارش ، عدم درک طعم و بوی غذا و مسائل دندان ها و لثه ها به گرفتاری ها می افزاید .

نشانه های سوء تغذیه در سالمندان کدامند ؟

بی اشتهایی ، کاهش حس بویایی و چشایی ، لاغری ، چاقی ، احساس درد در هنگام خوردن یا بلعیدن غذا ، زخم در لب ها ، زبان یا گلو ، استفراغ ، تغییرات عادات دفع ، خون در مدفوع ، اسهال ، بیماری پوستی که با درمان موضعی بهبود پیدا نکند ، خونریزی در پوست ، پوست به آسانی کبود می گردد ، زخم به سادگی خوب نگردد و طول بکشد ، تغییرات رنگ پوست (زرد ، قهوه ای ، خاکستری) ، حساسیت نسبت به نور ، ورم پاها ، ریزش مو ، شنمایندگی ناخن ها ، عدم تنفس صحیح حتی در استراحت ، احساس سوزش در زانوها و پاها ، عدم تعادل ، افسردگی ، اختلال شعور (حالت ذهنی که تماس بیمار با واقعیت خارج قطع شده و دچار سرگشتگی مغزی می گردد)

چگونه در کهنسالی غذا بخوریم ؟

افراد احتیاجهای تغذیه ای متفاوتی دارند و برنامه غذایی هر شخص باید بر طبق احتیاجهای او تنظیم گردد . در وهله اول ، غذا باید شامل میوه ها و سبزی ها باشد و نان سبوس دار و غلات مصرف کنیم . هر روز دو وعده گوشت بدون چربی ، مرغ ، ماهی یا لبنیات بدون چربی بخوریم و اگر کمتر از 1800 کالری در هر روز غذا مصرف می کنیم باید مقداری ویتامین و مواد معدنی به آن اضافه گردد .

اگر دندان های مصنوعی دارید ، غذاهای الیاف دار را باید خُرد و لِه نموده و بعد مصرف کنید و گوشت و ساندویچ را تکه تکه نموده و بعد میل کنید . میوه ها را برش دهید و کمی با بخار بپزید تا نرم شده و بتوانید بجوید .

اگر به لبنیات حساسیت دارید باید از طریقی کلسیم و ویتامین D را جبران کنید . مثلاً می توانید سبزی های برگ دار و گل کلم که حاوی کلسیم و ویتامین D هستند را زیادتر مصرف کنید تا جبران کمبود لبنیات را نموده باشید .

با این وجود اگر بخواهیم کلسیم موجود در دو لیوان شیر کم چرب را تأمین کنیم ، باید از غذاها و مکمل های غذایی یاری بگیریم . اگر شیر نمی خورید باید داروهای مکملی که دارای 400 واحد کلسیم هستند را جایگزین آن کنید . اگر مشکل گوارشی دارید به جای صرف سه وعده غذای اصلی ، وعده های غذایی کوچکتری را در طول روز به دفعات بخورید . خوراک ها باید ولرم یا گرم بوده و وعده اصلی غذا در وسط روز مصرف گردد .

خرید خوب
شیر کم و یا بدون چربی ، شیر خشک کم چربی ، پنیر بدون چربی ، ماست بدون چربی (که می توانید به آن میوه اضافه کنید) ، نان کامل ، آرد کامل بدون شکر ، برنج قهوه ای ، مرغ ، بوقلمون ، ماهی ، تن ماهی بدون چربی ، لوبیا و نخود ، گوشت بدون چربی و میوه ، کره ، روغن آفتابگردان ، روغن ذرت ، روغن سویا . البته بهتر است روغن و چربی را کم مصرف کنید .
خرید بد
شیر پر چربی ، سر شیر ، کره و سر شیر مصنوعی ، پنیر پر چربی ، ماست پر چربی ، کیک ، غلات پخته با شکر ، برنج سفید ، گوشت با چربی ، سوسیس ، ماهی یخ زده ، تن ماهی در روغن ، آجیل نمک زده ، بستنی ، شیرینی ، چربی دنبه ، روغن جامد ، روغن نارگیل ، مارگارین .

چگونه زندگی کنیم ؟

تحقیقات نشان داده است که فعالیت بدنی ، روابط گرم خانوادگی و تغذیه با میوه های تازه و سبزی ها ، غلات کامل و مصرف کمِ گوشت ، موجب طول عمر زیاد می باشد .

مصرف غذاهای کم کالری شانس داشتن عمر طولانی را زیاد می نماید . اگر از جوانی آغاز نموده و تغذیه و بهداشت را رعایت کنیم ، طول عمر خود را تضمین نموده ایم . غذایی که به میزان کافی پروتئین و کربوهیدرات مرکب زیاد دارد (مانند میوه ها ، سبزی ها ، نان سبوس دار و غله بو داده کامل) طول عمر را افزایش می دهد .

ویتامین ها چه تاثیری بر زندگی ما دارند ؟

تغذیه ، سلامتی و طول عمر کاملا به هم وابسته هستند . امروزه بیماری های مزمن ، عامل بیش از هشتاد درصد مرگ و میر ها است . عادات غذایی و کنترل وزن بدن در جلوگیری از بیماریهای قلبی ، سرطان ، پوکی استخوان ، قند و فشار خون بالا ، از اهمیت خاصی برخوردار است . غذای کم چربی به ویژه چربی اشباع شده دارای قند ، سدیم کم و سرشار از الیاف و مواد مُغذی از احتیاجهای اولیة تغذیه است . بر مصرف ویتامین A E C D و مواد معدنی ، کلسیم ، کرُم ، سلنیوم بیشتر تاکید می گردد .

مصرف ویتامین های B برای سلامتی دستگاه عصبی بسیار حیاتی است و هوش را افزایش می دهد . پروتئین ، انرژی ، انواع ویتامین ها و مواد معدنی ، دستگاه ایمنی را تقویت می نماید . بیماریهای مزمن احتیاج ما را به غذاهای مقوی بیشتر می نماید ، این بیماریها پیری را تسریع می نماید . در سرماخوردگی ، عفونت ، بیماریهای حاد و آسیب دیدگی های بدنی ، احتیاج به غذاهای خاصی داریم که بتواند عوارض این بیماریها را به حداقل برساند .

گفتنی ست لازمه سلامتی و طول عمر ، ورزش و تمرینات بدنی نیز می باشد و این شعار که می گوید : اگر از وسیله ای استفاده نکنید آن را از دست خواهید داد ، در خصوص بهداشت قلب ، ریه و دستگاه جریان خون مصداق پیدا می نماید .

البته نباید خود را خیلی خسته کنیم ولی فعالیت بدنی منظم ، بدن را از فرسودگی می رهاند . با ورزش می توان فشارهای عصبی مزمنی را که بر سلامت جسم و روح تاثیر می گذارد مهار کرد . ورزش ، احتمال بیماری قلبی ، سرطان ، فشار خون و قند را کاهش می دهد .

منبع: سایت راستینه

منبع: راسخون
انتشار: 19 آبان 1400 بروزرسانی: 19 آبان 1400 گردآورنده: nfliri.ir شناسه مطلب: 1725

به "هرآنچه که باید راجع به تغذیه در کهنسالی بدانیم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "هرآنچه که باید راجع به تغذیه در کهنسالی بدانیم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید