عوامل خطرناکی که باعث زوال عقل می شوند

به گزارش مجله نیلوفری، زندگی امروز /با هشت عامل خطرآفرین که برای کاهش خطر ابتلا به شرایط کشنده زوال عقل باید از آنها پرهیز کنید، آشنا شوید

عوامل خطرناکی که باعث زوال عقل می شوند

به گزارش زندگی امروز به نقل ازعصر ایران ابتلا به بیماری آلزایمر یا اشکال دیگر زوال عقل، حداقل اگر عمری طولانی داشته باشید، ممکن است اجتناب ناپذیر به نظر برسد. در شرایطی که آمار و ارقام ابتلا به زوال عقل هشداردهنده هستند اما اقدامات بسیاری را می توانید انجام دهید تا خطر ابتلا به این شرایط را کاهش دهید.

8 عامل خطرآفرین ابتلا به زوال عقل

عامل کلیدی که باید مد نظر قرار دهید بر پایه یک سبک زندگی سالم شکل می گیرد. اگر چه ژن های شما به احتمال زیاد نقشی مهم در ابتلا به زوال عقل - مجموعه ای از علائم که شامل از دست دادن حافظه و دشواری در صحبت کردن یا نوشتن به روشی یکپارچه، شناختن افراد و مکان های آشنا و انجام وظایف روزانه می شوند - یا عدم ابتلا به آن ایفا نمایند، مراقبت از خود هم عاملی کلیدی است.

در ادامه هشت عامل خطرآفرین که برای کاهش خطر ابتلا به شرایط کشنده زوال عقل باید از آنها پرهیز کنید، معرفی شده اند.

افزایش وزن

اگر وزن شما به طور پیوسته در حال افزایش است، باید این فرایند را متوقف کنید. بنا بر نتایج مطالعه ای که در نشریه پزشکی Alzheimers & Dementia منتشر شد، افرادی که از شاخص توده بدنی (BMI) بیشتر برخوردار هستند، نسبت به آنهایی که وزن عادی دارند، احتمال بیشتری دارد به زوال عقل مبتلا شوند. هر پنج واحد افزایش در شاخص توده بدنی، خطر ابتلا به زوال عقل را به اندازه یک سوم افزایش می دهد.

افزایش قند خون

دیابت نوع 2 کنترل نشده دیرزمانی است که با ابتلا به زوال عقل پیوند خورده است، زیرا قند خون افزایش یافته به تمام اندام های بدن انسان، از جمله مغز آسیب وارد می نماید اما حتی افزایش اندک در قند خون هم می تواند مشکل آفرین باشد. نتایج مطالعه ای که در دانشگاه هاروارد انجام شد و در نشریه New England Journal of Medicine منتشر شد، نشان داد افرادی که میانگین قند خون آنها 115 میلی گرم در دسی لیتر - محدوده پیش دیابت - بود، نسبت به افرادی که قند خون عادی داشتند، 20 درصد احتمال بیشتری داشت تا به زوال عقل مبتلا شوند.

افزایش اندک در سطح قند خون می تواند با التهاب همراه باشد که به مغز آسیب وارد می نماید. اگر بیش از 45 سال سن دارید، برای حصول اطمینان از این که در محدوده پیش دیابت یا دیابت قرار ندارید، هر ساله قند خون خود را آزمایش کنید. اگر اضافه وزن دارید یا با عوامل خطرآفرین دیگر روبرو هستید، این کار را از سنین پایین تر شروع کنید.

کم تحرکی

ورزش موجب می گردد تا سطوح فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (BDNF)، پروتئینی که از مرگ سلول های مغزی موجود پیشگیری نموده و به فراوری سلول های تازه یاری می نماید، افزایش یابد. نتایج مطالعه ای که به وسیله پژوهشگران دانشگاه بوستون انجام شد و در نشریه JAMA Neurology منتشر شد، نشان داد، افرادی که بالاترین سطوح BDNF را دارند، کمترین اندازه ابتلا به زوال عقل را تجربه می نمایند.

اگر کم تحرک هستید، نگران نشوید زیرا هیچگاه برای شروع راستا افزایش فعالیت جسمانی دیر نیست. بنابر مطالعه دانشگاه بوستون افرادی که بیش از 50 سال سن داشته و مسائل حافظه را گزارش کردند اما حدود 9000 گام در هفته پیاده روی می کردند، هم از نظر حافظه و هم توانایی شناختی نسبت به گروه کنترل بهبود بیشتری را نشان دادند. شما می توانید تنها با 30 دقیقه ورزش با شدت مبه وسیله تا شدید (مانند پیاده روی سریع) در روز از فواید تحرک بدن در مقابله با زوال عقل بهره مند شوید.

مصرف ناکافی از مواد غذایی حاوی چربی

مصرف چربی لزوما موجب چاق شدن شما نمی گردد و حتی ممکن است از بدن و مغز شما هم محافظت کند. افرادی که یک رژیم غذایی با محتوای چربی زیاد را دنبال می نمایند به طور معمول کربوهیدرات، به ویژه کربوهیدرات های پالایش شده، کمتری مصرف می نمایند. مصرف کربوهیدرات می تواند موجب التهاب و در نهایت زوال عقل گردد. نتایج مطالعه ای که در سال 2012 به وسیله کلینیک مایو انجام شد، نشان داد، افرادی که چربی بیشتری مصرف می نمایند - یک سوم از کل کالری های دریافتی - در مقایسه با آنهایی که سهم چربی در رژیم های غذایی شان کمتر از یک چهارم بود، 42درصد احتمال کمتری داشت اختلال شناختی را تجربه نمایند.

کمتر از 50 درصد از کل کالری های دریافتی خود را از مصرف کربوهیدرات ها تامین کنید و بر چربی های سالم، دوستدار قلب و تقویت نماینده مغز مانند آنهایی که در روغن زیتون، بذر کتان، مغزهای خوراکی و ماهی های چرب یافت می شوند، متمرکز شوید.

کمبود ویتامین D

افراد بسیاری به اندازه کافی ویتامین D دریافت نمی نمایند و این در شرایطی است که احتیاج به این ماده مغذی با افزایش سن بیشتر هم می گردد. اندازه مصرف توصیه شده روزانه برای این ویتامین 600 واحد بین المللی برای افراد کمتر از 70 سال و 800 واحد بین المللی برای افراد پیرتر است. ویتامین D برای طیف گسترده ای از فعالیت های بدن احتیاج است و سلامت مغز هم در میان آنها واقع شده است.

نتایج مطالعه ای که در نشریه Neurology منتشر شد، نشان داد که خطر ابتلا به زوال عقل در افرادی که از کمترین سطوح ویتامین D برخوردار هستند، نسبت به شرکت نمایندگانی با بیشترین اندازه این ویتامین 53 درصد بیشتر بوده است و اندازه خطر برای افرادی که به شدت با کمبود ویتامین D روبرو بودند تا 125 درصد افزایش داشت.

مصرف نوشیدنی های رژیمی

نتایج مطالعه ای که به وسیله دانشگاه بوستون انجام شد و در نشریه Stroke منتشر شد، نشان داد، افرادی که روزانه حداقل یک نوشیدنی شیرین شده با شیرین نماینده های مصنوعی را مصرف می نمایند، در مقایسه با افرادی که از مصرف این نوشیدنی ها پرهیز می نمایند، تقریبا سه برابر احتمال بیشتری دارد طی یک دهه به بیماری آلزایمر مبتلا شوند. مصرف روزانه نوشیدنی های شیرین معمولی یا رژیمی با حجم مغز کوچک تر پیوند خورده است.

نوشیدنی های شیرین (چه دارای شکر یا شیرین نماینده مصنوعی باشند) به نظر می رسد محرک التهابی است که به مغز آسیب می زند. بعلاوه آنها ممکن است زمینه ساز ابتلا به بیماری هایی مانند بیماری قلبی و دیابت نوع 2 شوند که خطر زوال عقل را افزایش می دهند.

زندگی در اماکن شلوغ

ساکنان شهرها باید هوشیار باشند، زیرا بنا بر نتایج مطالعه پژوهشگران کانادایی که در نشریه Lancet منتشر شد، افرادی که در فاصله 50 متری از جاده هایی با ترافیک زیاد زندگی می نمایند، در مقایسه با آنهایی که در فاصله بیش از 300 متری ساکن هستند، هفت درصد احتمال بیشتری دارد به زوال عقل مبتلا شوند. پژوهش های پیشین پیوندی بین آلودگی هوا و بیماری قلبی را نشان داده بودند. از این رو پژوهشگران معتقدند که آلودگی هوا وارد جریان خون شده و موجب التهاب می گردد که بر قلب و مغز انسان تاثیرگذار است.

تنهایی

بنا بر نتایج مطالعه ای که در نشریه Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry منتشر شد، خطر ابتلا به زوال عقل در افراد مجرد نسبت به همتایان متاهل خود 42 درصد بیشتر است. افراد مجرد ممکن است بیشتر احساس تنهایی و افسردگی را تجربه نمایند که از عوامل خطرآفرین برای زوال عقل محسوب می شوند.

البته برای فرار از تنهایی تنها گزینه موجود ازدواج نیست بلکه با برقراری ارتباطات اجتماعی هم می توانید خطر ابتلا به زوال عقل را کاهش دهید. به همین دلیل با دوستان خود وقت بگذارنید یا در جلسات گروه های پشتیبان شرکت کنید و به طور کلی در جامعه حضور داشته باشید. از این طریق نه تنها شانس بیشتری برای تقویت مغز و فکر خود دارید، بلکه شادتر هم خواهید بود.

منبع: زندگی روز
انتشار: 8 شهریور 1400 بروزرسانی: 8 شهریور 1400 گردآورنده: nfliri.ir شناسه مطلب: 1642

به "عوامل خطرناکی که باعث زوال عقل می شوند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "عوامل خطرناکی که باعث زوال عقل می شوند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید