شیرینی قرابیه بادام تبریزی ، 2 رسپی در فر و تابه
به گزارش مجله نیلوفری، قرابیه یا قورابیه Kurabiye یک نوع شیرینی سنتی تبریز است که به علت داشتن انواع مغزها، به عنوان یک شیرینی مجلسی و گران قیمت و جزو سوغاتی های لوکس و شیرینی تشریفاتی تلقی می گردد. در میان انواع قرابیه، قرابیه بادام بسیار مشهور است و جزو شیرینی های عید با ماندگاری بالا است. طرز تهیه شیرینی قرابیه بادام به دو روش ساده بازاری با طعم قنادی را از سرویس آشپزی در مجله خبرنگاران یاد بگیرید و به عنوان شیرینی سنتی عید نوروز آن را درست کنید.

طرز تهیه شیرینی قرابیه بادام تبریزی در یک نگاه
برای طرز تهیه شیرینی قرابیه بادام، بادام ها را پوست بگیرید و خشک کنید. سپس آنها را آسیاب کنید. بادام های آسیاب شده، پودر قند و یک سفیده تخم مرغ را با هم چرخ کنید. این مخلوط که یکدست شد، در یخچال به مدت نیم ساعت استراحت دهید. سپس دوباره 2 سفیده تخم مرغ را با گلاب و پودر هل، به مایه شیرینی قرابیه اضافه نموده و مایه شیرینی را چرخ کنید. کمی مایه قرابیه را با دست ورز دهید تا کاملا مواد ترکیب شوند ولی به روغن نیفتند.
کف یک سینی فر را کاغذ روغنی بیندازید. مایه قرابیه را در قیف بریزید و روی کاغذ روغنی پایپ کنید. سینی را در فر گرم شده با دمای 160 درجه سانتی گراد به مدت 15 تا 20 دقیقه قرار دهید تا قرابیه ها بپزند و روی آنها طلایی گردد. سپس قرابیه های بادام را بیرون بیاورید و وقتی از دما افتادند، آنها را از کاغذ روغنی جدا کنید. قرابیه بادام را در ظرف سرو بگذارید یا در ظرف دربسته و یخچال نگهداری کنید.
برای مطالعه جزییات، مواد لازم و مراحل طرز تهیه قرابیه بادام ادامه این مطلب را بخوانید.
جشنواره زمستانه جایزه باران
در جشنواره جایزه باران ، با خرید هر 300 هزار تومان از کل فاکتور و خرید هر 100 هزار تومان از برندهای حامی جشنواره، 1 امتیاز کسب نموده و در قرعه کشی روزانه، یک دستگاه پژو 207 شرکت داده خواهید شد. این جشنواره از 1 دی ماه به مدت 3 ماه (30 اسفندماه) برگزار خواهد شد. قرعه کشی هر روز، بر اساس خرید روز قبل، انجام می گردد و لایو قرعه کشی، هر روز ساعت 17 از اینستاگرام (okcs.ir@) پخش خواهد شد.
برندهای حامی جشنواره:
دلستر، نوین زعفران، فامیلا، ساحل کنار، کلییر، لوکس، داو، پریل، پرسیل، شاوما، تاژ، هراز، شف هو، مای لیدی، رعنا، بهروز، مزمز، نستله، عقاب، نادی، دنت، رامک، باراکا، اوه.
مواد لازم برای تهیه قرابیه بادام تبریزی
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
بادام خام بدون پوست | 300 گرم |
پودر قند | 200 گرم |
سفیده تخم مرغ | 3 عدد |
وانیل | 1/4 قاشق چای خوری |
گلاب | 2 قاشق غذاخوری |
پودر هل | نوک قاشق چای خوری |
شکر (دانه درشت) | به میزان لازم |
خلال پسته و خلال بادام | برای تزیین قرابیه بادام |
مدت زمان آماده سازی و استراحت مواد اولیه: 2 تا 3 ساعت
مدرت زمان مورد احتیاج برای پخت قرابیه بادام: 15 تا 20 دقیقه
مراحل طرز تهیه شیرینی قرابیه بادام برای عید
شیرینی قرابیه بادام در منطقه ها مختلف ایران از جمله قزوین، زنجان و حتی در کشورهایی مثل ترکیه نیز طبخ می گردد و طعم بسیار لذیذی دارد و برای عید یک شیرینی ایده آل محسوب می گردد. به هر حال شیرینی قرابیه بادام تبریزی، قرابیه پسته، شیرینی قرابیه گردو، شیرینی قرابیه نارگیلی و … با نام شهر تبریز گره خورده است.
مرحله اول: بادام ها را پوست بگیرید
در اولین مرحله از طرز تهیه شیرینی قرابیه بادام تبریزی، در صورتی که به جای پودر بادام، از مغز بادام استفاده می کنید، مغزهای بادام خام را در یک کاسه بریزید و به آنها میزانی آب ولرم یا سرد اضافه کنید. حدود 15 دقیقه صبر کنید تا بادام ها خیس بخورند و پوست آنها به راحتی جدا گردد. سپس بادام ها را آبکش کنید و پوست قهوه ای و نازک روی آنها را بگیرید.
مرحله دوم: بادام ها را آسیاب کنید
بعد از جدا کردن پوست بادام ها، آنها را روی یک دستمال نخی بریزید، طوری که روی هم قرار نگیرند. بادام ها را در مجاورت هوای آزاد بگذارید تا خشک شوند و رطوبتشان گرفته گردد.
بادام ها را به مدت دو ساعت یا بیشتر در هوای آزاد بگذارید تا آماده آسیاب کردن شوند. سپس بادام ها را در آسیاب برقی بریزید و پودر کنید تا یکدست و نرم شوند. می توانید از چرخ گوشت هم برای پوره کردن بادام ها بهره ببرید.
مرحله سوم: مواد خمیر قرابیه را با هم ترکیب کنید
در این مرحله از طرز تهیه قرابیه بادام تبریزی، سفیده یک تخم مرغ را از زرده جدا کنید و در یک کاسه بریزید. سپس پودر بادام، پودر قند (طرز تهبه پودر قند) را به آن اضافه کنید. همه مواد را هم بزنید و دوباره این ترکیب را در چرخ گوشت یا غذاساز بریزید.
مخلوط تان باید کمی خشک و پودری باشد. چند بار (3 تا 4 بار) این ترکیب را چرخ کنید و در یک کاسه بریزید. سپس مخلوط را وسط کاسه جمع کنید و روی ظرف را با سلفون بپوشانید. ظرف را به مدت 30 دقیقه در یخچال بگذارید تا مایه بادام، استراحت کند.
در صورت تمایل می توانید تخم مرغ را به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های بخرید.
مرحله چهارم: بقیه مواد خمیر قرابیه را مخلوط کنید
در ادامه، برای طرز تهیه خمیر قرابیه، بعد از نیم ساعت، مخلوط بادام را از یخچال بیرون بیاورید و سفیده 2 تخم مرغ به جای مانده را در یک کاسه بریزید و هم بزنید. سپس، سفیده های تخم مرغ، گلاب و هل را به مخلوط بادام، اضافه کنید.
مواد را با نوک انگشتان دست ورز دهید تا به طور یکدست با هم مخلوط شوند. دوباره، مخلوط را در غذاساز یا چرخ گوشت بریزید و با هم ترکیب کنید. 2 تا 3 بار دیگر مواد قرابیه بادام را با هم چرخ کنید، طوری که با هم یکدست شوند ولی به روغن نیفتند.
شما می توانید برای خرید گلاب و انواع ادویه معطر غذا به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله پنجم: وسایل پخت قرابیه را آماده کنید
در این مرحله از تهیه قرابیه بادام به روش ترکی، فر را روشن و روی دمای 180 درجه سانتی گراد تنظیم کنید تا داغ گردد. سپس کف یک سینی فر را کاغذ روغنی بیندازید. غلظت مایه قرابیه نباید خیلی روان یا خیلی غلیظ باشد.
اگر خیلی روان بود، کمی آرد برنج اضافه کنید و اگر خیلی سفت بود، کمی سفیده تخم مرغ بیفزایید. سپس مایه قرابیه بادام را در قیف آشپزی بریزید. بهتر است از ماسوره ساده برای پایپ کردن این شیرینی بهره ببرید.
مرحله ششم: قرابیه بادام را فرم دهید
برای درست کردن قرابیه ترکی با پودر بادام، قیف را در دستتان فشار دهید و به صورت عمودی روی کاغذ بگیرید. از مایه داخل قیف، روی کاغذ روغنی، به صورت دایره ای و با فاصله از هم، پایپ کنید.
برای اینکه همه قرابیه ها به یک میزان باشند، می توانید از قبل، روی کاغذ روغنی، دایره های هم میزان بکشید و مایه قرابیه را روی دایره ها بریزید. در آخر، روی مایه قرابیه را با خلال بادام (طرز تهیه خلال بادام) و خلال پسته (طرز تهیه خلال پسته) تزیین کنید.
خلال پسته و خلال بادام را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید بخرید.
مرحله هفتم: قرابیه بادام را بپزید
در آخرین مرحله از طرز تهیه قرابیه با بادام، سینی را در فر بگذارید و دمای فر را روی 160 درجه سانتی گراد تنظیم کنید. حدود 15 تا 20 دقیقه، قرابیه ها را در فر بپزید. بعد از گذشت این زمان، قرابیه ها را آنالیز کنید. اگر روی قرابیه ها، طلایی شده بود، فر را خاموش نموده و درب فر را باز کنید.
حدود 10 دقیقه صبر کنید تا قرابیه ها به آرامی از دما بیفتند. سپس سینی را خارج کنید و در دمای محیط بگذارید. صبر کنید تا قرابیه ها کاملا سرد شوند. سپس، قرابیه های بادام را به آرامی از کاغذ روغنی جدا کنید و در ظرف سرو بچینید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه شیرینی نارگیلی در فر و بدون فر
روش تهیه قرابیه بادام بدون فر و در تابه
برای تهیه قرابیه بادام در تابه، یک تابه را روی حرارت بگذارید و درب آن را ببندید. اجازه دهید تابه به مدت 15 تا 20 دقیقه روی حرارت بماند و دمای داخل آن گرم گردد. بعد از آماده کردن مایه قرابیه بادام، آنها را در قیف بریزید و ماسوره ساده به آن بزنید.
به میزان کف تابه را کاغذ روغنی بچینید و داخل تابه بگذارید. به صورت عمودی، مایه قرابیه را روی کاغذ روغنی با قیف پایپ کنید تا شکل دایره ای بگیرد. روی قرابیه ها را با خلال بادام و پسته، تزیین کنید.
دور درب تابه را دم کنی بپیچید و روی تابه بگذارید. زیر تابه را شعله پخش کن بگذارید و اجازه دهید قرابیه ها به مدت 15 تا 20 دقیقه روی حرارت ملایم بپزند و مغز پخت شوند. سپس شعله را خاموش کنید. درب تابه را باز کنید تا قرابیه ها از دما بیفتند. بعد آنها را از کاغذ روغنی جدا نموده و در ظرف سرو بچینید و با چای یا قهوه، میل کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه شیرینی قندی قزوینی در فر و بدون فر
نکات مهم در طرز تهیه شیرینی قرابیه
- برای طرز تهیه قرابیه بادام به روش قنادی ، بعد از اینکه بادام ها را پوست گرفتید و پودر کردید، باید آنها را در تابه روی حرارت کمی تفت دهید تا عطر آنها خارج گردد
- اگر احساس کردید خمیر شیرینی بیش از حد سفت شده و در قیف حرکت نمی کند، به میزان کمی سفیده تخم مرغ به آن اضافه کنید.
- برای نگهداری این شیرینی حتماً آن را داخل یک ظرف درب دار قرار دهید تا خشک نگردد.
- اگر برای جدا کردن شیرینی از کاغذ روغنی با مشکل روبرو شدید، می توانید یک پارچه نمدار پشت کاغذ روغنی بکشید و بعد شیرینی ها را جدا کنید.
- برای تزئین شیرینی قرابیه می توانید به جای بادام و پسته خرد شده از خلال بادام و پسته بهره ببرید تا شیرینی شما ظاهر زیباتری داشته باشد.
- برای درست کردن قرابیه گردویی می توانید به جای پسته و بادام از گردوی خرد شده بهره ببرید.
- معمولا قرابیه بادام به شکل دایره ای درست می گردد، پس بدون قیف و با قاشق هم می توانید قرابیه ها را به شکل دایره ای فرم دهید.
- برای طرز تهیه قرابیه بادام قالبی، می توانید از قالب ها با طرح های مختلف بهره ببرید. در این صورت، کف قالب سیلیکونی دلخواهتان را با کمی روغن یا کره چرب کنید و از مایه قرابیه، داخل قالب بریزید. سپس قالب را در فر قرار دهید.
- شیرینی قرابیه از شیرینی های پرطرفدار عید ارومیه هم محسوب می گردد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه شیرینی شکری ساده خانگی
فوت و فن های خوشمزه شدن قرابیه بادام
چرا قرابیه خشک می گردد؟
علت خشک شدن قرابیه بعد از پخت، زیادی پختن آن یا حرارت بالای فر است. بعلاوه اگر قرابیه را در دمای محیط نگهداری کنید، خشک می گردد. قرابیه باید در ظرف دربسته و در یخچال گذاشته گردد. برای ماندگاری بیشتر قرابیه ها، می توانید کاغذ روغنی زیر قرابیه ها را جدا نکنید و هر زمان که خواستید، قرابیه ها را سرو کنید، آنها را از کاغذ جدا کنید.
شیرینی قرابیه تبریزی با چی درست میشه؟
قرابیه تبریزی، انواع مختلفی دارد و مرسوم ترین نوع شیرینی قرابیه، قرابیه بادام است که با پودر بادام تهیه می گردد. اما قرابیه نارگیلی، قرابیه گردویی، قرابیه آردی و … هم جزو انواع قرابیه هستند که در آنها، نارگیل، گردو و آرد، جایگزین بادام پودر شده می گردد.
مدت زمان ماندگاری شیرینی قرابیه چقدر است؟
بسته به شرایط نگهداری قرابیه، می توانید آن را به مدت 1 هفته تا 1 ماه در یخچال و بدون تغییر طعم و مزه، قرابیه را نگه دارید. البته قرابیه در فریزر، به مدت 6 ماه تا 1 سال، تازه می ماند.
منبع: افق کوروش