10 مورد از خطرناکترین بیماری های روانی که باید بشناسید!

به گزارش مجله نیلوفری، هر یک از اشخاص بسته به شرایط زندگی، مسائل و درگیر ی های روزمره خود، ممکن است در معرض بروز خطرناکترین بیماری های روانی قرار گیرند. با این حال نمی توان تنها اتفاقات و عوامل محیطی را در بروز چنین اختلالاتی دخیل دانست. به عبارتی، عواملی همچون نحوه تربیت فرزندان و همچنین اختلالات ژنتیکی نیز در بروز بیماری های روانی تأثیرگذار هستند.

10 مورد از خطرناکترین بیماری های روانی که باید بشناسید!

از وبسایت ویکی پدیا دیدن نمایید.

به همین دلیل، در این مقاله قصد داریم تا به معرفی خطرناکترین بیماری های روانی مانند اختلال اوتیسم، شخصیت مرزی و … پرداخته، علائم، راه های تشخیص، روش های درمانی و دلایل احتاقتصادی ابتلا به هر یک را مورد آنالیز قرار دهیم.

10 مورد از خطرناکترین بیماری های روانی

1. اختلال دو قطبی

Bipolar Disorder به معنی اختلال دوقطبی یک نوع بیماری روانی مزمن بوده و باعث نوسان شدید خلق وخو در افراد می گردد؛ به طوری که حالات و رفتارهای آنان در بازه های زمانی متغیر، از حالت اوج انرژی به افسردگی تغییر می نماید. این بیماری سطح انرژی و توانایی تفکر فرد را تحت تأثیر قرار می دهد. به علاوه، باید توجه داشت که این نوسانات خلقی بسیار شدیدتر از وقایع کوچکی است که روزانه بیشتر مردم آن ها را تجربه می نمایند.

  • علائم: سرخوشی بیش از حد، کاهش احتیاج به خواب، اعتماد به نفس کاذب، تحریک پذیری، توهمات شدید یا خستگی مداوم، احساس گناه، احساس بی ارزش بودن، ناتوانی در تصمیم گیری، بی تفاوتی، بدبینی، انزوای اجتماعی، فکر کردن به خودکشی و …
  • راه های تشخیص: مراجعه به پزشک برای آنالیز علائمی مانند خواب های آشفته، تست اختلال دو قطبی، دوره های زمانی طولانی تغییر خلق وخو، خودزنی، روابط ناپایدار، شیدایی، آسیب های دوران کودکی و نوجوانی
  • روش درمان: راه های درمانی اختلال دو قطبی عبارت هستند از استفاده از داروهای تثبیت نماینده شخصیتی، روان درمانی، تغییر سبک زندگی، خود درمانی
  • دلایل احتاقتصادی ابتلا به بیماری: استرس، مصرف بیش از حد مواد مخدر، مصرف بی رویه داروهای ضدافسردگی، تغییرات فصلی، اختلالات خواب، سابقه بیماری های مشابه خانوادگی

2. دیستیمیا

Dysthymia یا به اصطلاح دیس تایمی یکی دیگر از خطرناکترین بیماری های روانی است که تحت عنوان اختلال افسردگی مداوم (PDD: مخفف عبارت Persistent Depressive Disorder) نیز شناخته می گردد. گرچه افسردگی دیس تایمی شدید نیست، اما می تواند زندگی روزمره فرد را تحت تأثیر قرار دهد. به طور کلی، افراد مبتلا به این بیماری حداقل دو سال علائم افسردگی را تجربه می نمایند.

  • علائم: احساس غم و ناامیدی مداوم، اختلالات خواب، کم انرژی بودن، تغییر اشتها، اختلالات تمرکز، بی تفاوتی، بی انگیزه بودن، منفی نگری، کاهش عزت نفس و …
  • راه های تشخیص: آنالیز علائمی مانند داشتن روحیه ای افسرده، اشتهایی ضعیف یا پرخوری عصبی و بیش از حد، مسائل خواب، انرژی کم، مشکل در تصمیم گیری، ناامیدی مداوم
  • روش درمان: درمان به وسیله داروهای مناسب، روان درمانی و …
  • دلایل احتاقتصادی ابتلا به بیماری: عدم تعادل در واکنش های شیمیایی مغز، سابقه بیماری های مشابه خانوادگی، سابقه بیماری های روانی مانند اضطراب یا اختلال دو قطبی، وقایع استرس زا مانند از دست دادن عزیزان یا مسائل اقتصادی، ابتلا به بیماری های مزمنی مانند بیماری قلبی یا دیابت، ضربه های مغزی

3. اختلال شخصیت مرزی

Borderline Personality Disorder یا به اختصار BPD، به معنی اختلال شخصیت مرزی، یک نوع اختلال شخصیت ناپایدار است که باعث بروز مسائلی در احساسات، طرز تفکر و نحوه برقراری ارتباط افراد با سایرین می گردد. به طور کلی، افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی یک چرخه مداوم از تغییر در ذ هنیت ها، خلق وخو و رفتارهای خود را تجربه می نمایند. در اینجا بهتر است که به تفاوت های اختلالات شخصیت مرزی و دوقطبی آگاهی کافی داشته باشید.

  • علائم: احساس پوچی مزمن، ترس از تنها شدن، داشتن احساس گسستگی مانند احساس غیرواقعی بودن، داشتن احساسات ناپایدار و نفرت انگیز نسبت به خود، تغییر در تفکرات و ارزش ها و …
  • راه های تشخیص: صحبت کردن با پزشک معالج، درمان رفتارشناختی، آنالیز سابقه پزشکی بیمار، بحث درباره علائم بیماری، مد نظر قرار دادن سن بیمار (این بیماری در عظیم سالان قابل تشخیص است.)
  • روش درمان: روان درمانی به وسیله پذیرش رفتارها، توجه به احساسات، آگاهی از آن ها و همچنین درمان های رفتارشناختی
  • دلایل احتاقتصادی ابتلا به بیماری: سابقه بیماری های مشابه خانوادگی، دوران کودکی پرتنش، عوامل مغزی، طرد شدن فرد در دروان کودکی در سه سال اول زندگی، بی ثباتی رفتار مادر، عدم وجود دلبستگی در کودک، تنش های خانوادگی بیش از حد و …

4. اوتیسم

Autism یا اوتیسم، به عنوان یکی از خطرناکترین بیماری های روانی شناخته شده و به طور معمول از دوران کودکی در افراد بروز پیدا می نماید. اوتیسم در بچه ها موجب بروز اختلال در نحوه برقراری ارتباط، دوستی با دیگران، قدرت کلام، بیان مفاهیم انتزاعی و … می گردد. (برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این بیماری، مطالعه مطلب اوتیسم در عظیمسالی خالی از لطف نیست.)

  • علائم: اختلال در برقراری ارتباطات اجتماعی، وانمود کردن به بازی و ارتباط کلامی و غیرکلامی، حساسیت به نور، صدا، لمس شدن، انجام یکسری حرکات تکراری، عدم تمایل به صحبت کردن، عدم توجه به خطرات محیط پیرامون و …
  • راه های تشخیص: آزمایش DNA بیماری های ژنتیکی، ارزیابی رفتاری، تست های دیداری و شنیداری برای سنجش مسائل بینایی و شنوایی ناشی از این بیماری، غربال گری کار درمانی، پرسشنامه های تکاملی و …
  • روش درمان: رفتار درمانی، بازی درمانی، کار درمانی، فیزیوتراپی، گفتار درمانی
  • دلایل احتاقتصادی ابتلا به بیماری: سابقه ابتلا به بیماری در اقوام درجه یک، جهش های ژنتیکی، به جهان آوردن فرزند در سنین بالا، وزن کم نوزاد در هنگام تولد، عدم تعادل در سیستم متابولیک، سابقه عفونت های ویروسی، قرار دریافت جنین در معرض داروهای اسیدی و …

5. اختلال اضطراب فراگیر

Generalized Anxiety Disorder یا به اختصار GAD، به معنی اختلال اضطراب فراگیر، یک بیماری روانی مزمن است و منجر می گردد تا فرد مبتلا در خصوص بسیاری از مسائل، حتی در شرایطی که دلیلی برای نگرانی وجود ندارد، نگران بوده و اضطراب داشته باشد. به طور کلی، افراد مبتلا به این بیماری در طول روز بسیار نگران هستند و گمان می نمایند که کارهایشان مطابق میل آنان پیش نخواهد رفت و این موضوع موجب می گردد تا فرایند انجام وظایفشان دچار اختلال شده و نتوانند کارهای روزمره خود را به درستی پیش ببرند.

  • علائم: مسائل تمرکز، زودرنجی، کج خلقی، خستگی، سفتی عضلات، دل درد، عرق سرد، افزایش ضربان قلب، سوزش موضعی و …
  • راه های تشخیص: آزمایش خون برای آنالیز سطح هورمون های نشان دهنده اختلالات تیروئیدی، آزمایش ادرار برای آنالیز سوء مصرف مواد، آزمایشات رفلاکس معده، تست استرس برای آنالیز شرایط قلب
  • روش درمان: درمان با دارو، روش های رفتارشناختی و تغییر سبک زندگی
  • دلایل احتاقتصادی ابتلا به بیماری: سابقه خانوادگی ابتلا به اضطراب، قرار دریافت در معرض شرایط تنش زا مانند مسائل خانوادگی یا بیماری، استفاده بیش از حد از کافئین یا تنباکو، مورد سوء استفاده قرار دریافت در کودکی

6. افسردگی شدید

Depression، افسردگی شدید یا اختلال افسردگی موجب می گردد تا فرد مبتلا به این بیماری حداقل به مدت دو هفته به شدت احساس ناراحتی یا ناامیدی داشته باشد. به طور کلی، افراد مبتلا به افسردگی شدید ممکن است نسبت به زندگی خود احساس خوبی نداشته باشند و حتی مرتکب اشتباهات وحشتناکی همچون خودکشی شوند.

  • علائم: احساس غم عمیق، ناامیدی، تغییر اشتها، اختلالات خواب، کمبود انرژی، عدم تمرکز، عدم توانایی و تمایل نسبت به انجام فعالیت های عادی روزانه، دوری از دوستان و …
  • راه های تشخیص: ارزیابی، معاینه پزشکی، آنالیز سابقه پزشکی فرد، انجام آزمایشات جهت آنالیز بیماری های منجر به افسردگی مانند کم کاری تیروئید، سوءمصرف الکل، مواد مخدر، مصرف غیرمجاز بعضی داروها، سکته مغزی و …
  • روش درمان: مصرف دارو، روان درمانی، مشاوره و شوک درمانی
  • دلایل احتاقتصادی ابتلا به بیماری: فقدان عزیزان، انزوای اجتماعی، اختلاف های شخصی در روابط، قرار دریافت در معرض آزار جنسی، جسمی یا احساسی، تغییرات اساسی در زندگی مانند نقل مکان، فارغ التحصیلی، بازنشستگی، تغییر شغل و …

7. اختلال وسواس فکری

Obsessive-compulsive Disorder یا به اختصار OCD، به معنی اختلال وسواس فکری باعث بروز افکاری آزاردهنده، ثابت و تکراری می گردد. این اختلال با خواسته های غیرضروری و غیرمنطقی برای انجام رفتارهای خاص همراه است. بسیاری از افراد مبتلا به این اختلال متوجه می شوند که افکار و اعمالشان غیرمنطقی است، اما نمی توانند آن ها را کنترل یا متوقف نمایند.

  • علائم: از علائم وسواس فکری می توان به اضطراب نسبت به کثیفی، ترس از میکروب ها، آلودگی، اهمیت دادن بیش از حد به نظم یا تمیزی، حساسیت به رفتار یا برخورد خود با دیگران، بال و پر دادن به افکار مزاحم در خصوص خود یا دیگران و … اشاره نمود.
  • راه های تشخیص: مراجعه به روان پزشکان، ارزیابی رفتارها یا افکار وسواس گونه فرد، آنالیز سابقه بیماری فرد و …
  • روش درمان: راه های درمان وسواس فکری عبارت هستند از روان درمانی، رفتار درمانی، استفاده از داروها
  • دلایل احتاقتصادی ابتلا به بیماری: سابقه بیماری اعضای خانواده، عوامل محیطی، عوامل بیولوژیکی، اهمیت دادن به افکار آزاردهنده و عدم مدیریت آن ها و …

8. اختلال استرس پس از سانحه

Post Traumatic Stress Disorder یا به اختصار PTSD، به معنی اختلال استرس پس از سانحه، یکی دیگر از خطرناکترین بیماری های روانی است. به طور معمول، افراد آسیب دیده در جنگ، بلایای طبیعی، تصادف و … با این گونه از بیماری روبرو می شوند. به بیان دیگر، عظیم سالان و همچنین بچه های که در معرض سوانح شدیدی همچون جنگ، تجاوز و … قرار گرفته باشند و از نظر روانی توانایی تحمل آن حادثه را نداشته باشند، زمینه ابتلا به این اختلال را دارند.

  • علائم: کابوس ها، افکار ترسناک، افزایش تعریق، پرهیز از صحبت درباره حادثه، انزوا، بی خوابی، عدم تمرکز، کج خلقی، حساسیت بیش از حد نسبت به خطرات احتاقتصادی، توهم بازگشت وقایع گذشته، مسائل گوارشی، سرگیجه و …
  • راه های تشخیص: مراجعه به روان شناس، آنالیز شرایط سلامت عمومی، شرایط خواب بیمار، اسکن مغزی و …
  • روش درمان: مشاوره، دارو درمانی، روان درمانی، درمان های رفتارشناختی، روش درمانی قرار دریافت در شرایط منجر به بیماری
  • دلایل احتاقتصادی ابتلا به بیماری: تجربه حضور در جنگ، سابقه خانوادگی، حوادث یا وقایع طبیعی، تصادفات شدید، حملات تروریستی، مشاهده مرگ های خشونت بار، تجاوز به عنف و هر موقعیت دیگری که باعث ترس، شوک ، وحشت یا احساس بی پناهی گردد.

9. اسکیزوفرنی

Schizophrenia یا اسکیزوفرنی یک بیماری روانی مزمن است که توانایی فرد برای انتخاب و برقراری ارتباط با دیگران را مختل می نماید. این اختلال روانی در شرایطی بحرانی و جدی، می تواند باعث ایجاد توهماتی همچون احساس شنیدن صداهای بلند گردد. این بیماری معمولاً در اواخر دوره نوجوانی یا اوایل عظیم سالی در افراد دیده می گردد و در صورت عدم درمان می تواند یک مشکل مادام العمر باشد.

  • علائم: توهمات، هذیان ها، اختلال های فکر، اختلالات حرکتی، بی تفاوتی، کاهش لذت از زندگی روزمره، کاهش انگیزه، کم صحبتی، عملکرد ضعیف، اختلال در تمرکز، اختلال در حافظه فعال
  • راه های تشخیص: مراجعه به روان شناس برای آنالیز علائم بروز حملات ناشی از علائم این بیماری در بازه های زمانی مختلف، بروز توهمات عجیب و غریب، هذیان گفتن فرد، آغاز نشانه های انزوا طلبی
  • روش درمان: داروهای ضد روان پریشی، روان درمانی، خود درمانی، توان بخشی، درمان های رفتارشناختی
  • دلایل احتاقتصادی ابتلا به بیماری: سابقه بیماری های خانوادگی، عوامل ژنتیکی، عوامل محیطی، ساختارهای مختلف مغزی و …

10. دمانس

Dementia یا به اصطلاح دمانس نام یک بیماری واحد نیست؛ بلکه عبارتی کلی است که برای توصیف بیماری هایی مانند اختلالات حافظه، مسائل ارتباطی و فکری به کار گرفته می گردد. گرچه با بالا رفتن سن احتمال ابتلا به این بیماری بالا می رود، اما می توان گفت که ابتلا به چنین اختلالی جزء فرایند طبیعی پیری نیست. با این حال، اختلالات شناختی خفیفی مانند ضعیف شدن حافظه کوتاه مدت می توانند به شکل بخشی طبیعی از فرایند پیری رخ بدهند.

به بیان دیگر، چنین مواردی زوال شناختی ناشی از افزایش سن محسوب شده و اختلال دمانس به شمار نمی فرایند؛ چرا که منجر به بروز مسائل شدید و قابل توجه در فرد نمی شوند. به طور کلی، دمانس یا زوال عقل با دو یا چند نوع علائم شدید مانند اختلال شدید در عملکرد حافظه، گم شدن و … همراه است که با شدت دریافت آن ها فعالیت های روزانه فرد مختل می شوند.

  • علائم: مقاومت در برابر تغییرات، تضعیف حافظه کوتاه مدت، تضعیف قدرت کلام، انجام یکسری کارهای تکراری، گم شدن، تغییر در خلق وخو، بی حوصله بودن، اختلال در انجام کارهای روزمره
  • راه های تشخیص: انجام معاینات عمومی، آنالیز سابقه بیماری، آزمایش خون، آنالیز علائم مربوط به بیماری در فرد
  • روش درمان: روان درمانی، دارو درمانی، مشاوره، تغییر سبک زندگی، کار درمانی
  • دلایل احتاقتصادی ابتلا به بیماری: بیماری های عصبی مانند آلزایمر، پارکینسون، تومورهای مغزی، اختلالات متابولیکی مانند کم کاری تیروئید، کمبود ویتامین B12، اختلالات کلیوی، کبدی و …

جمع بندی

در این مقاله به آنالیز خطرناکترین بیماری های روانی پرداخته، علائم، راه های تشخیص، روش های درمانی و دلایل احتاقتصادی ابتلا به هر یک را مورد آنالیز قرار دادیم. نظر شما در خصوص عوارض جانبی این بیماری ها چیست؟ آیا تجربه روبروه با افراد مبتلا به چنین اختلالاتی را داشته اید؟ نظرات و تجربیات خود را، در پایین همین صفحه با ما در میان بگذارید.

در خاتمه، به منظور جلوگیری از بروز بیماری های روانی در خود و اطرافیانتان، پیشنهاد می کنیم که مطلب بهبود سلامت روان را مطالعه کنید.

منبع: مجله انگیزه
انتشار: 4 آبان 1399 بروزرسانی: 4 آبان 1399 گردآورنده: nfliri.ir شناسه مطلب: 1077

به "10 مورد از خطرناکترین بیماری های روانی که باید بشناسید!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "10 مورد از خطرناکترین بیماری های روانی که باید بشناسید!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید