این زنجیره بدون واکسیناسیون بچه ها قطع نمی گردد

به گزارش مجله نیلوفری، به قول فعالان فضای مجازی و اینستابازها، ما هم خوشحالیم که پست و استوری های تزریق واکسن و انتشار تصویر کارت واکسن مردم بیشتر از خبر فوت و ابتلا و بستری عزیزان شان شده است و امیدواریم به زودی اخباری مبنی بر سرانجام واکسیناسیون جامعه هدف و حتی از آن بهتر، سرانجام این همه گیری جهانی کرونا را هم ببینیم و بشنویم.

این زنجیره بدون واکسیناسیون بچه ها قطع نمی گردد

به گزارش خبرنگاران، روزنامه فرهیختگان در ادامه نوشت: با این اوصاف و با امید به آینده، امروز قصدم نوشتن از ماجرای واکسیناسیون بچه ها و نوجوانان است. گروه سنی ای که حالا بعد از انجام نسبتا مطلوب واکسیناسیون جامعه هدف و بعلاوه درمعرض خطر، نوبت به آنها رسیده است و روز گذشته در اخبار و تصاویر هم دیدیم که مراکز انجام واکسیناسیون پر بود از دانش آموزان سال آخر دبیرستانی که آمده بودند تا در برابر این ویروس کشنده و خطرناک، آن هم در آستانه سال تحصیلی نو ایمن شوند. مساله اصلی سوای خوشحالی از این اتفاق کاهش مداوم و پیوسته رده سنی جامعه هدف واکسیناسیون، نگرانی هایی است که در ارتباط با بچه ها و نوجوانان وجود دارد؛ نگرانی هایی که آنها را می توان در چند پرسش اساسی دسته بندی کرد. سوال اول اینکه جمعیت جامعه هدف بچه ها و نوجوانان چقدر است و آیا واکسن به اندازه ای وجود دارد که بتوان این جمعیت را هم واکسینه کرد؟ سوال بعد اینکه از چه واکسن هایی استفاده خواهد شد و واکسن های موردنظر تاییدیه استفاده در این سنین را دارند؟ سوال سوم اینکه آیا می توان به این نگرانی خانواده ها که ممکن است واکسن کرونا در آینده مسائلی را برای بچه ها و نوجوانان ایجاد کند پاسخ داد؟ و درنهایت اینکه چه پاسخی می توان به این باور عمومی داد که بچه ها در برابر کرونا مصونیتی دارند و درصورت ابتلا هم این بیماری خفیف خواهد بود؟ برای پاسخ به این سوالات هم سری به آمار و اطلاعات موجود زدیم؛ هم اظهارات و اقوال مسئولان و البته متخصصان را تجمیع کردیم و هم اینکه در گفت وگو با متخصصان، سعی کردیم به صورت تخصصی و مجزا توضیح مساله و پاسخ به سوالات را داشته باشیم. به هرحال ما نباید این را فراموش کنیم که اولا کرونا مدام درحال تغییر و جهش است، واکسن ها با هر جهش کرونا با افت کارایی و اثربخشی روبرو می شوند و این یعنی مبارزه با کرونا مدام سخت تر می گردد و درنهایت تا درصد زیادی از جمعیت کشورها، در گروه های سنی مختلف واکسینه نشوند، نمی توان امید به قطع زنجیره انتقال و ابتلا داشت، پس اولین واکسن در دسترس برترین واکسنی است که باید تزریق گردد.

43 میلیون دز واکسن کرونا؛ احتیاج کشور برای واکسینه کردن بچه ها و نوجوانان

همان طور که در مقدمه گزارش نوشتم، بخشی از گزارش و قبل از رجوع به نظر کارشناسان، مربوط به اطلاعات و آمار رده سنی بچه ها و نوجوانان است. آمارهایی که هم دید خوبی نسبت به آینده می دهد و هم به ما نشان می دهد با چه گروهی، چه جمعیتی و چه اندازه واکسن روبرو هستیم، از همین جهت با مراجعه به سایت آمار، آمارهای جمعیتی را مرور کردیم و به عدد نسبتا دقیقی نسبت به جمعیت کودک و نوجوان کشور رسیدیم. طبق اطلاعات منتشرشده در پایگاه آمار، حدود 26میلیون و 500هزار نفر از جمعیت کشور ما را بچه ها و نوجوانان تا سن 19سالگی تشکیل می دهند و این یعنی اینکه، برای واکسینه کردن این جامعه، آن هم هر دو دز، چیزی بیش از 53میلیون دز واکسن احتیاج داریم. البته این تعداد واکسن برای واکسینه 100درصدی است. اما اگر متر و معیار را هم همان واکسینه شدن 80 درصدی در نظر بگیریم، چیزی حدود 42 میلیون دز واکسن برای این گروه از افراد جامعه احتیاج داریم. در ادامه رده های سنی مختلف این گروه را که برآورد جمعیت کل کشور به تفکیک سن و جنس و منطقه ها شهری و روستایی و غیرساکن در سال 1400 است با هم مرور می کنیم.

فایزر، مدرنا، سینوفارم و سوبرانا واکسن های موردتایید برای تزریق به بچه ها

بعد از اینکه اطلاعات مربوط به تعداد جامعه هدف بچه ها و نوجوانان را به دست آوردیم، بد نیست سری به انواع واکسن های کرونایی که مجوز اضطراری مصرف برای این سنین را گرفته اند، بزنیم و اطلاعات مربوط به آنها را مرور کنیم. تا همین چند وقت پیش فقط واکسن های فایزر و مدرنا مجوز مصرف برای سنین پایین را داشتند، اما با ورود واکسن سینوفارم و سوبرانا به سبد مصرف این گروه های سنی، حالا هم دست کشورها در انتخاب واکسن بازتر شده و هم فرایند واکسیناسیون تسریع خواهد شد. همان طور هم که می دانیم، واکسن های سینوفارم و سوبرانا دو واکسنی هستند که اولی به وفور از چین به کشور وارد شده و می گردد و دومی هم همان واکسنی است که انستیتو پاستور با همکاری کوبا درحال فراوری هستند و احتمالا به اندازه قابل توجهی به زودی وارد فرایند واکسیناسیون کشور خواهد شد.

سینوفارم اثربخشی خوبی در بچه ها ایجاد نموده است

سوای این موضوعات و همزمان با شروع واکسیناسیون بچه ها و نوجوانان در ایران، همان طور که گفتیم، نگرانی ها و سوالات متعددی پیرامون این مساله خصوصا بین خانواده ها و خود اعضای جامعه هدف ایجاد شده است؛ سوالاتی که بیراه هم نیست و باید به آنها پاسخ دقیق و کاملی داده گردد. سوالات را که در مقدمه گزارش با هم مرور کردیم، اینجا و در گفت وگو با سیدعلیرضا ناجی، رئیس مرکز ویروس شناسی بیمارستان مسیح دانشوری و عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا، برای رفع شدن بخشی از شبهاتی که پیرامون شروع واکسیناسیون کرونای بچه ها وجود دارد، همان سوالات را طرح کردیم و ناجی هم با استقبال از شروع تزریق واکسن به بچه ها و نوجوانان به فرهیختگان گفت: واکسن هایی که تا به امروز مجوز اضطراری برای بچه ها گرفته است، یکی فایزر است که مجوز اضطراری را گرفته است. مدرنا هم برای سنین 12 سال به بالا مجوز گرفته است. واکسن سینوفارم هم برای تزریق به بچه ها و نوجوانان 3 تا 17 سال در چین و کره مجوز گرفته است. همین طور واکسن سوبرانا هم واکسنی است که کوبا برای بچه ها و نوجوانان کشورش از 2 تا 17 سال مجوز داده است. اینها واکسن هایی هستند که کشورهای مختلف مجوز مصرف اضطراری آنها را دارند. ولی در لنست مقاله ای جز برای فایزر و مدرنا و اخیرا هم سینوفارم، برای باقی واکسن ها چاپ نشده و بیشتر مجوزها محلی است. در مقاله ای که در لنست برای واکسن سینوفارم و تزریق آن به بچه ها منتشر شده، آمده این واکسن اثربخشی است و دو دز آن خیلی خوب جواب می دهد و واکسن ایمنی است و ضرری ندارد و عوارض معمولی نظیر همان عوارضی که در بزرگسالان بود را در بچه ها هم دارد. درخصوص واکسن سوبرانا هم باید گفت دو نوع دارد که یکی 2دزه و دیگری 3دزه است که 3دزه در بزرگسالان اثربخشی خوبی دارد و در بچه ها 2دزه اثربخشی به اندازه 3دزه بزرگسالان است که کوبا داده است. همان واکسنی است که انستیتو پاستور ایران هم در کشور فراوری می نماید. برای همین انتخاب هایی درباره سینوفارم و پاستور که از آنها استفاده کنیم بیش از بقیه برندها پیش روی ماست.

کرونای دلتا نشان داد بچه ها هم از ابتلا مصون نیستند پس همه باید واکسینه شوند

ناجی با اشاره به بعضی نگرانی ها در ارتباط با عدم واکسینه کردن بچه ها با این بهانه که آنها کرونا نمی گیرند یا درصورت ابتلا خیلی خفیف هم خواهد بود، گفت: اینکه بچه ها مبتلا نمی شوند شاید در گذشته فرضی بود که عده ای روی آن حساب می کردند اما الان می دانیم بچه ها به اسم پخش نماینده کووید هستند و باید از ابتلای آنها هم جلوگیری گردد. هرچقدر هم بهداشت را رعایت کنیم ولی واکسن نزنیم بی فایده است؛ چراکه باید بچه ها به زندگی اجتماعی برگردند، به کلاس های آموزشی خود برگردند و خیلی خوب است از این انتخاب هایی که در ارتباط با واکسن ها داریم استفاده کنیم و به مصون کردن بچه ها بپردازیم. سوای این می دانیم که در دوره های نو و پیک های نو همانند دلتا با مشتقاتی که دارد و می بینیم که در تمام جهان این ویروس حاکمیت بالایی دارد در بچه ها هم بیماری ایجاد می نماید و ممکن است این بیماری شدید هم باشد. برای همین مهم است که بچه ها را واکسینه کنیم. اگر از این موقعیت استفاده کنیم خیلی خوب است، در غیر این صورت نمی توان مطمئن بود که روزهای خیلی خوبی پیش روی ماست؛ چراکه همان طور که گفتم بچه ها به غیر از اینکه ناقل هستند و مهم است آنها را ایمن کنیم تا به دیگران کمتر منتقل نمایند، در معرض ابتلا به کرونای دلتا هستند و این جهش بیماری های سختی هم در بچه ها ایجاد می نماید. همانند سویه های ووهان نیست که کمتر در بچه ها ایجاد بیماری می کرد. الان بیماری بیشتری ایجاد می نماید. در پیک پنجم شاهد بودیم بچه ها بیشتر تحت تاثیر قرار گرفتند و آلوده شدند. در هر صورت خیلی خوب است که جلوی عفونت را در بچه ها بگیریم، بیماری را از بچه ها بگیریم تا عوارض ناشی از آن را در بچه ها نداشته باشیم. بچه ها جمعیت مهمی هستند، از این نظر که درباره ویروس دلتا با توجه به اندازه گذردهی که دارد عدد 70 درصد ایمنی جمعی که از طریق واکسن است، کافی نیست و باید سطح پوشش واکسیناسیون را بالا ببریم و بچه ها هم جزء کسانی هستند که باید حتما تحت واکسیناسیون قرار بگیرند تا بتوانیم جمعیت بالاتری را واکسینه کنیم.

هیچ کس نمی تواند از الان عوارض 10 سال آینده واکسن را پیش بینی کند

رئیس مرکز ویروس شناسی بیمارستان مسیح دانشوری در پاسخ به این نگرانی که ممکن است بچه ها بعد از تزریق واکسن و در سال های آینده دچار مسائل و عوارض هایی شوند، گفت: من صحبت کلی درباره این مساله بکنم و آن هم اینکه از من کسی بپرسد شما مطمئن هستید در 10 سال آینده تزریق این واکسن ها عوارض ایجاد نمی نماید می گویم هیچ کسی نمی تواند این اطمینان را بدهد. چون 10 سال آینده را ندیدم. بسیاری اسم کردند کسانی که واکسن تزریق کردند دو سال بعد می میرند. الان سابقه یک سال و خرده ای از تزریق واکسن را داریم، یک سری ترایال شدند و بعضی به صورت رسمی واکسن را دریافت کردند. این موضوع را الان شاهد نیستیم. اینها صحبت های گمراه نماینده است به غیر از اینکه همه ما می دانیم واکسن مزایایش بیشتر از عوارض کمی است که ممکن است در افراد ایجاد کند. برای همین باید از این موضوع استقبال کنیم و تنها راهکار خلاص شدن ما از پاندمی کووید تزریق واکسن است. این واکسن ها می تواند در کاهش گردش ویروس به ما یاری کند و همراه با تمهیداتی که وجود دارد ما بتوانیم این کار را انجام دهیم. برای همین اهمیت دارد که واکسیناسیون را انجام دهیم و باز من هم این موضوع را اصرار می کنم که عدد 70درصد عددی نیست که ما همیشه در فکر آن هستیم و برای رسیدن به ایمنی جمعی، باید جمعیت بالاتری از مردم را واکسینه کنیم که شاید عدد موردنظر به بالای 90-80 درصد برسد که بتواند ایمنی در کووید با توجه به واریانت های نو ایجاد کند. بچه ها جمعیت مهمی هستند و مشارکت جدی در جمعیت کل کشور دارند تا به آن ایمنی جمعی برسیم و به غیر از این این طور نیست که بگوییم بیماری در آنها به وجود نمی آید. بیماری در آنها به وجود می آید. کنترل کردن بهداشت در بچه ها بسیار مشکل تر است و همان طور که در واکسن های دیگر همانند سرخک و سرخچه برای آنها تزریق کردیم، بهتر است بچه ها همانند بزرگسالان واکسیناسیون داشته باشند. در سرانجام هم اینکه فرایند واکسیناسیون نسبت به قبل خیلی بهتر شده است. رکوردهای تزریق واکسن روزانه را شکسته ایم و واکسن نسبت به قبل بهتر وارد می گردد و برنامه ریزی بهتری درخصوص واکسیناسیون انجام می گردد. من فکر می کنم بهتر است کوشش زیادی برای واکسیناسیون بچه ها انجام دهیم و بعدا در خصوص بازگشایی مدارس به صورت حضوری صحبت کنیم. تا اواخر آبان ماه گفته شده مدارس آنلاین باشند که واکسیناسیون در جمعیت بیشتری از محصلان ما صورت بگیرد تا با خیال راحت تر نسبت به حضور فیزیکی بچه ها و آموزش حضوری شان تصمیم گیری کنیم.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 5 مهر 1400 بروزرسانی: 5 مهر 1400 گردآورنده: nfliri.ir شناسه مطلب: 1672

به "این زنجیره بدون واکسیناسیون بچه ها قطع نمی گردد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "این زنجیره بدون واکسیناسیون بچه ها قطع نمی گردد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید