قدیمی ترین مقابر صخره ای سرزمین پارس کجاست؟
به گزارش مجله نیلوفری، در باور اقوام باستانی ایران، تن بی جان، هیچ ارزشی نداشت و ناپاک بود؛ از این رو، نحوه از بین رفتن جسد نیز چندان اهمیتی نداشت و تنها قاعده ضروری در باب تدفین اموات، این بود که از بین رفتن جسد آن ها موجب آلودگی مکان زندگی نشود. تحت تاثیر همین باور، صخره ها و بلندی های دور از آبادی ها را برای تدفین اموات انتخاب می کردند. این تدفین ها به روش های مختلفی انجام می شد که نتیجه اعمال این روش ها، باقی ماندن بناهای کهن بی شماری مانند گوردخمه ها و دخمه ها در این سرزمین است.
و البته وجود یک گوردخمه باستانی برای کسانیکه به میراث فرهنگی علاقه مندند شاید انگیزه مهمی باشد که در بهترین فصل برای گردش در استان زیبای کرمانشاه سری به این استان بزنید. در میان گوردخمه های سراسر ایران، شاید کمتر نام گوردخمه های اسحاق وند یا گوردخمه های سکاوند، را شنیده باشید و شما روای دسته اولی بعد از بازدید از این اثر در میان دوستانتان باشید.
این گوردخمه در 25 کیلومتری جنوب غربی هرسین در استان کرمانشاه واقع شده که در واقع مجموعه ای از سه گوردخمه تراشیده شده در کوه هستند که مربوط به دوره مادها است. و این مقابر صخره ای، تصویر ناقصی از هنر و بخصوص معماری مادها بدست می دهند.
نام اسحاق وند با توجه به روستایی که در همان حوالی وجود دارد، بر این گوردخمه ها گذاشته شده است. این گوردخمه ها طبق نظر برخی از باستان شناسان، قدیمی ترین مقابر صخره ای سرزمین پارس هستند. این آثار در تاریخ 19 اسفندماه سال 1380 به در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
گوردخمه های اسحاق وند، از سه گوردخمه تراشیده شده در کوه تشکیل می شود که گوردخمه سمت راست، بالاتر از دو گوردخمه دیگر قرار گرفته است. عمق گوردخمه سمت چپ که شکل طاقچه ای دارد، 85 سانتی متر است و عرض آن به 2.10 متر می رسد. گوردخمه میانی نیز 1.75 متر عرض دارد و طول آن 2.10 متر است. اطراف هر یک از این گوردخمه ها به شکل مستطیل قاب بندی شده اند.
در بالای گوردخمه میانی برخلاف گوردخمه های سمت راست و چپ که تزییناتی ندارند، تصویر مردی به حالت تمام قد با چهره ای نیم رخ وجود دارد. این مرد که لباس چین دار بلندی به تن دارد، دست هایش را به حالت نیایش بلند کرده است. در مقابل او، مشعل و آتش دان قرار گرفته است و هیکلی کوچک در پشت آتش دان ایستاده که دست هایش بلند است و شئی در دستان خود دارد.
منبع: گردشبان