آب گرم زودتر از آب سرد منجمد می گردد!
به گزارش مجله نیلوفری، شک کردن در خصوص اینکه آب گرم زودتر منجمد می گردد یا آب سرد، ممکن است ساده به نظر برسد. ولی دلایل تقریباً محکم علمی ممکن است شما را به فکر کردن دوباره در این مورد وادار کند.
این اتفاق طبیعی اثر امپمبا نام دارد. این نام را به افتخار اراستو امپمبا دانش آموز دبیرستانی تانزانیایی که در سال 1963 این اثر را مشاهده و ثبت کرد، انتخاب نموده اند. اثر امپمبا زمانی رخ می دهد که دو میزان مساوی آب با دما های متفاوت را در معرض منبع سردی قرار می دهند و آبی که دمای بالاتری دارد زودتر منجمد می گردد.
مشاهده این نوجوان شک های دانشمندان و متفکرانی مانند ارستو و دکارت را به یقین تبدیل کرد. برای شرح این اثر اولین عاملی که به بحث گذاشته می گردد، تبخیر سطحی مایع است. مولکول های سطحی مایعات همیشه در حال جدا شدن از سطح مایع هستند. به همین علت است که لیوان آب در دمای معمولی پس از چند روز کاملاً خالی می گردد و هر قدر که دمای آب بالاتر باشد متعاقباً تبخیر سطحی زودتر رخ می دهد.
به این ترتیب در اثر امپمبا، تا زمانی که هر دو میزان آب منجمد شوند، تبخیر سطحی زودتر در سطح آب با دمای بالاتر انجام می گردد و با داشتن میزان کمتری آب برای منجمد شدن، آب با دمای بالاتر زودتر منجمد می گردد.ایرادی که به این قسمت وارد است این است که این شرح برای حالتی درست است که سطح مایع باز باشد و در حالتی که سطح مایع بسته است معنی ندارد و اثر امپمبا در محفظه های بسته نیز انجام می گردد.
شرح دیگری که برای این اثر می دهند، این است که میزان گاز های حل شده در آب گرم کمتر است و به همین علت آب گرم زودتر منجمد می گردد.علت دیگری که ارائه می گردد این است که در زمان منجمد شدن، آب از پایین به بالا یخ می زند و با دارا بودن اختلاف جریان حرکت گرما سریع تر انجام می گردد. به این معنی که هر قدر اختلاف دمای سطح و کف آب در حال انجماد بیشتر باشد، حرکت گرما سریع تر انجام می گردد و به همین علت هم آب با دمای بالاتر زودتر منجمد می گردد.پس دفعه بعدی که آب را برای یخ زدن در فریزر قرار می دهد، سعی کنید از آب گرم بهره ببرید تا زودتر یخ در دسترستان باشد.
منبع : Decorationnews.com
پ
منبع: برترین ها